Základné informácie
- Číslo akreditovaného vzdelávacieho programu: 3790/2022/129/2
- 500 hodín
- Prezenčná forma
- Dunajská Streda
Podmienky prijatia na štúdium
- Minimálne ukončené základné vzdelanie
Cieľová skupina
- Osoby so záujmom získať odborné vedomosti a zručnosti potrebné pre výkon činnosti čašník - servírka
Odborný garant
- Ing. Mária Vnuková
Jazyk štúdia:
- 🇸🇰
Cena s DPH:
900€
Profil absolventa :
Absolvent vzdelávacieho programu pozná základne ekonomické a právne normy nevyhnutné pre výkon činnosti v prevádzke spoločného stravovania, protipožiarne predpisy, BOZP, zásady osobnej a prevádzkovej hygieny. Ovláda odbornú terminológiu, základné spoločenské pravidlá správania sa obsluhujúcich, etické zásady komunikácie s hosťom. Pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, základné receptúry a technologické postupy prípravy jedál. Pozná zásady spojené so skladovaním a ošetrovaním nápojov podľa jednotlivých druhov. Je zručný pri zostavovaní jedálnych a nápojových lístkov. Je zručný v podávaní jedál a nápojov jednoduchou a zložitou formou obsluhy, vrátane slávnostného stolovania. Vie pripraviť slávnostné tabule, výzdobu miestností, podľa charakteru príležitosti a spôsobu obsluhy. Je schopný pracovať s registračnou pokladnicou, e- pokladňou, správne inkasovať, robiť vyúčtovanie.
Metódy vzdelávania :
Slovné, názorné, praktické
Materiálne a technické zabezpečenie :
Priestory
Teoretická časť :
1. Vlastné priestory – učebne: Dunajská Streda, Gaštanový Rad 4164/1
2. Podľa požiadavky objednávateľa, v učebniach, ktorých prenajatie zabezpečuje vzdelávacia spoločnosť.
Praktická časť :
1. Podľa požiadavky objednávateľa, v reštauračných zariadeniach SR, ktorých prenajatie zabezpečuje vzdelávacia spoločnosť. Technické vybavenie, učebné pomôcky
Prezenčná forma :
flipchart , dataprojektory, písacie potreby, testy, dotazníky (podľa počtu účastníkov), notebooky
Praktická časť :
Zariadenie gastronomickej prevádzky: v prenajatých priestoroch budú výrobné strediská, ktoré sú vybavené zariadením inventárom a pomôckami potrebnými na praktické vyučovanie daného odboru.
Forma záverečnej skúšky :
Teoretická časť :
Písomná časť : test – 60% úspešnosť
Ústna časť : záverečný pohovor z prebratého učiva
Praktická časť :
Preukázanie praktických zručností pri zabezpečení prevádzky, predvedenie zručností zo zložitej obsluhy z prác pri stole hosťa, príprava miešaného nápoja a príprava slávnostnej tabule podľa zadania. Vytvoriť plán hygienicko-sanitačnej činnosti. Vyhotovenie, spracovanie účtovných dokladov so zameraním na podnik s pohostinskou činnosťou.
Ukončenie kurzu :
Po ukončení kurzu absolvent získa osvedčenie, ktoré slúži ako doklad o odbornom vzdelaní. Kurz je akreditovaný Ministerstvom školstva Slovenskej republiky. Osvedčenie je vydané na základe § 14 ods. 9 Zákona č. 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelaní.
Študijné materiály :
Použitá literatúra :
Horáčková. A. et al: Cvičná firma praktikum, Bratislava, SPN, 2006
Hartmannová, E., Jakubeková. M.: Ekonomika pre učebné odbory výrobného a nevýrobného zamerania. SPN, nakladateľstvo – Mladé letá, 2005, EAN 9788010003648
Kačáni.V. et al.: Psychológia práce a trhu. Bratislava, SPN, nakladateľstvo – Mladé letá, 2004, ISBN 801000264X
Kerekréty, J.: HACCP – teória a prax : (Nástroj na zabezpečenie zdravotnej neškodnosti požívatín), Bratislava : Potravinokonzult, 2000, ISBN 80-968348-1-9
Kendík, K.: Nové receptúry a technológia pokrmov v hotelových, reštauračných a pohostinských zariadeniach. Bratislava: Nová Práca, 2003, ISBN 8088929431
Kendík. K.: Nové receptúry a technológia pokrmov v hotelových, reštauračných a pohostinských zariadeniach. Bratislava: Nová Práca, 2012, ISBN 9788089350445
Kendík, K.: Nové receptúry studených pokrmov a lahôdkových výrobkov. Bratislava: Nová Práca, 2006, ISBN 8088929032
Líšková – Kukulová S.: Praktická korešpondencia pre študentov s ekonomickým zameraním, poslucháčov rekvalifikačných kurzov, podnikateľov. Bratislava SPN, nakladateľstvo – Mladé letá, 2006, ISBN 8010008869
Mottl, J.: Nápoje – výroba, ošetřování, podávání. Praha: Grada 1996
Ondrejka, J.: Príručka na vypracovanie plánu správnej výrobnej praxe (HACCP) v potravinárskych zariadeniach. Epos, 2004, ISBN 9788080575687
Salač, G., Šimková, M.: Stolovanie I. (Učebnica pre 1 a 2 ročník učebných odborov čašník,servírka,hostinský, kuchár) Bratislava, SPN, EAN 9788010027156
Salač, G., Šimková, M.: Stolovanie II. (Učebnica pre 1 a 2 ročník učebných odborov čašník,servírka,hostinský, kuchár) Bratislava, SPN, EAN 9788010027156
Saxunová, D.: Účtovníctvo I. (Základy účtovníctva). Vydavateľstvo: Wolters Kluwer, Iura Edition Bratislava, 2017, ISBN 9788081685798
Slaninková, H.: Miešame na úrovni, TyCoCoS, 2009. nakladateľstvo – Mladé letá, 2009
Šlosár, R. et al.: Účtovníctvo pre 2. ročník OA. Vydavateľstvo: Wolters Kluwer, Iura Edition Bratislava, 2012, ISBN 9788080784836
Šlosárová, A. et al.: Účtovníctvo – úlohy, príklady, testy. Vydavateľstvo: Wolters Kluwer, Iura Edition Bratislava, 2016, ISBN 978-80-8168-446-3
UČEBNÝ PLÁN
| Názov odbornej témy | Počet hodín | Teória | Prax | Lektori |
|---|---|---|---|---|
| Zásady hygieny a bezpečnosti práce | 5 | 5 | 0 | Vnuková M., Péliová A., Kapišinská E., Kotorová A., Havrlant E. |
| Ekonomické a právne aspekty podnikania v gastronómii | 15 | 15 | 0 | Vnuková M., Péliová A., Kapišinská E., Kotorová A., Havrlant E. |
| Potraviny, výživa a nápoje | 15 | 15 | 0 | Vnuková M., Péliová A., Kapišinská E., Kotorová A., Havrlant E. |
| Technológia prípravy pokrmov | 25 | 25 | 0 | Vnuková M., Péliová A., Kapišinská E., Kotorová A., Havrlant E. |
| Technika obsluhy | 60 | 60 | 0 | Vnuková M., Péliová A., Kapišinská E., Kotorová A., Havrlant E. |
| Odborný výcvik | 380 | 0 | 380 | Vnuková M., Péliová A., Kapišinská E., Kotorová A., Havrlant E. |
| Spolu | 500 |