Základné informácie
- Číslo akreditovaného vzdelávacieho programu: 3790/2022/129/1
- 280 hodín
- Prezenčná forma
- Dunajská Streda
Podmienky prijatia na štúdium
- Minimálne ukončené základné vzdelanie
Cieľová skupina
- Osoby so záujmom získať odborné vedomosti a zručnosti potrebné pre výkon činnosti cukrára - cukrárky
Odborný garant
- Ing. Emília Kapišinská
Jazyk štúdia:
- 🇸🇰
Cena s DPH:
990€
Profil absolventa :
Absolvent vzdelávacieho programu ovláda základné hygienické predpisy a normy platné pre potravinársku výrobu a predpisov podľa Potravinového kódexu SR, pozná zásady bezpečnosti práce a ochrany zdravia. Je schopný hodnotiť kvalitu používaných surovín pre cukrárske výrobky. Ovláda základné technologické výpočty využívaných v cukrárskej výrobe. Vie zhotoviť cestá, hmoty, náplne, polevy ozdoby a finálne výrobky. Dokáže určiť správnu dobu pečenia pre jednotlivé druhy korpusov. Pozná základné druhy cukrárskych výrobkov a výživovú hodnotu. Ovláda ručné a strojové plnenie, zdobenie a krájanie cukrárskych výrobkov, je schopný určiť chyby a príčiny nedostatkov korpusov, ciest, náplní, poliev a spôsoby ich odstránenia. Ovláda prípravu zmrzliny a zmrzlinových špecialít. Je schopný samostatne hodnotiť kvalitu surovín, polotovarov a hotových výrobkov. Vie stanoviť cenu výrobkov. Ovláda balenie výrobkov, ako aj ich správnu expedíciu. Dokáže obsluhovať a prakticky využívať strojno-technologické zariadenia potrebné k cukrárskej výrobe. Vie uskutočňovať práce v sklade, uskutočňovať práce v expedícii.
Metódy vzdelávania :
Slovné, názorné, praktické
Materiálne a technické zabezpečenie :
Priestory
Teoretická časť :
1. Vlastné priestory – učebne: Dunajská Streda, Gaštanový Rad 4164/1
2. Podľa požiadavky objednávateľa, v učebniach, ktorých prenajatie zabezpečuje vzdelávacia spoločnosť.
Praktická časť :
1. Podľa požiadavky objednávateľa, v reštauračných zariadeniach SR, ktorých prenajatie zabezpečuje vzdelávacia spoločnosť. Technické vybavenie, učebné pomôcky
Prezenčná forma :
flipchart , dataprojektory, písacie potreby, testy, dotazníky (podľa počtu účastníkov), notebooky
Praktická časť :
Zariadenie gastronomickej prevádzky: v prenajatých priestoroch budú výrobné strediská, ktoré sú vybavené zariadením inventárom a pomôckami potrebnými na praktické vyučovanie daného odboru.
Forma záverečnej skúšky :
Teoretická časť :
písomná časť skúšky : test – požadovaná úspešnosť 60% ústna: záverečný pohovor z prebratého učiva
Praktická časť skúšky :
Preukázať vedomosti a praktické zručnosti pri zabezpečení pracoviska na prevádzku, príjme, normovaní a uskladnení surovín, manipulácii so strojovým zariadením a vybavením a pri zhotovení cukrárenského výrobku, plnení, zdobení a balení podľa zadanej témy.
Ukončenie kurzu :
Po ukončení kurzu absolvent získa osvedčenie, ktoré slúži ako doklad o odbornom vzdelaní. Kurz je akreditovaný Ministerstvom školstva Slovenskej republiky. Osvedčenie je vydané na základe § 14 ods. 9 Zákona č. 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelaní.
Študijné materiály :
Beneš, J.: Suroviny pre 1. a 2. roč. SOU – pekár, cukrár, cukrovinkár. , Alfa Bratislava Dubová,G.: Suroviny pre 1. roč., učeb. odbor cukrár 1. časť. EXPOL pedagogika Bratislava
Dubová, G.: Suroviny pre 1. roč., učeb. odbor cukrár 2. časť. EXPOL pedagogika Bratislava Dubová, G.: Suroviny pre 2. roč., učeb. odbor cukrár 1. časť. EXPOL pedagogika Bratislava Dubová, G. : Suroviny pre 2. roč., učeb. odbor cukrár 2. časť. EXPOL pedagogika Bratislava
Sládečková, G.: Technológia pre 1. roč., učeb. odbor cukrár. EXPOL pedagogika Bratislava Sládečková, G.: Technológia pre 2. roč., učeb. odbor cukrár 1. časť. EXPOL pedagogika Bratislava
Sládečková, G.: Technológia pre 2. roč., učeb. odbor cukrár 2. časť. EXPOL pedagogika Bratislava
Sládečková. G.: Technológia pre 3. roč., učeb. odbor cukrár. EXPOL pedagogika Bratislava Szemes, V.: Stroje a zariadenia pre 1 roč., učeb. odbor cukrár., PROMP Bratislava
Szemes, V.: Stroje a zariadenia pre 2 roč., učeb. odbor cukrár., PROMP Bratislava Szemes, Baška: Stroje a zariadenia pre 3 roč., učeb. odbor cukrár., PROMP Bratislava Šrek,F., Bláha,L.: Suroviny pre 1. – 3. roč. SOU učeb. odbor cukrár.
Odborné časopisy : Gastro, Pekárstvo a cukrárstvo, Torty od mamy, Medovníčky Legislatíva
Zákon č. 124/2006 Z. z. Zákon o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov
Zákon č. 376/2016 Z. z. ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov
Vyhláška č. 24 Z.z. Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách
Potravinový kódex SR – V Ý N O S Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 2. júna 1999 č. 1781/1/1999-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca cukrárske výrobky
UČEBNÝ PLÁN
| Názov odbornej témy | Počet hodín | Teória | Prax | Lektori |
|---|---|---|---|---|
| Zásady hygieny a bezpečnosti pri práci, sanitácia | 3 | 3 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Úvod do cukrárskej výroby | 3 | 3 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Surovinové normy | 3 | 3 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Tuhé tukové cestá a výrobky z nich | 3 | 3 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Plnky, polevy | 3 | 3 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Čajové a parížske pečivo | 1 | 1 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Odpaľovaná hmota a výrobky z odpaľovanej hmoty | 3 | 3 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Medové a perníkové cesto | 3 | 3 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Listové cesto a výrobky | 3 | 3 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Cukry a iné sladidlá | 2 | 2 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Šľahané hmoty a výrobky | 3 | 3 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Trené hmoty a výrobky | 3 | 3 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Kysnuté cesto a výrobky | 3 | 3 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Reštauračné múčniky | 3 | 3 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Jadrové hmoty a výrobky | 3 | 3 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Cukrárske ozdoby a príprava modelovacích hmôt | 3 | 3 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Špeciálne nepečené výrobky | 3 | 3 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Oblátky | 2 | 2 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Zmrzliny a zmrzlinové špeciality | 3 | 3 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Smotanové výrobky a náplne | 2 | 2 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Diétne cukrárske výrobky | 2 | 2 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Hodnotenie kvality cukrárskych výrobkov | 1 | 1 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Balenie, skladovanie polotovarov a výrobkov, expedícia | 1 | 1 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Výrobno-technická evidencia v cukrárskej výrobe | 1 | 1 | 0 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Odborný výcvik | 220 | 0 | 220 | Vnuková M., Svetíková A., Péliová A., Kapišinská E. |
| Spolu | 280 |