Základné informácie
- Číslo akreditovaného vzdelávacieho programu: 3790/2022/129/3
- 500 hodín
- Prezenčná forma
- Dunajská Streda
Podmienky prijatia na štúdium
- Minimálne ukončené základné vzdelanie
Cieľová skupina
- Osoby so záujmom získať odborné vedomosti a zručnosti potrebné pre výkon činnosti kuchár
Odborný garant
- Ing. Mária Vnuková
Jazyk štúdia:
- 🇸🇰
Cena s DPH:
1 000€
Profil absolventa :
Absolvent vzdelávacieho programu pozná zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a o požiarnej ochrane, zásady osobnej a prevádzkovej hygieny, ovláda predpisy HACCP. Pozná zloženie a druhy potravín, ich spracovanie s ohľadom na zachovanie výživovej hodnoty. Ovláda základné ekonomické normy nevyhnutné pre výkon činnosti v prevádzke spoločného stravovania. Je schopný vypracovať kalkulácie jedál a nápojov. Pozná zásady spoločenského správania. Ovláda základné práce spojené so stolovaním, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby. Ovláda zásady uplatňovania gastronomických pravidiel. Vie používať pracovné stroje, zariadenie a ostatný inventár. Ovláda technologické postupy prípravy teplých a studených jedál, múčnikov. Vie vypočítať spotreby surovín pokrmov studenej a teplej kuchyne. Je zručný v organizovaní práce v prevádzke a pri gastronomických akciách, v príprave teplých pokrmov podľa receptov/ dusením, varením, vyprážaním, prípravu a v úprave pokrmov pre diétne stravovanie, v príprave pokrmov medzinárodných a regionálnych kuchýň. Je zručný v príprave minútkových pokrmov a špecialít, prípravy minútok z rýb, hydiny, bravčového, hovädzieho, teľacieho mäsa. Je zručný v príprave a úprave pokrmov rýchleho stravovania. Vie pripraviť teplé nápoje s požadovanými senzorickými vlastnosťami.
Metódy vzdelávania :
Slovné, názorné, praktické
Materiálne a technické zabezpečenie :
Priestory :
1. Vlastné priestory – učebne: Gaštanový Rad 4542/1B, 929 01 Dunajská Streda
2. Podľa požiadavky objednávateľa, v učebniach, ktorých prenajatie zabezpečuje vzdelávacia spoločnosť.
Praktická časť:
1. Podľa požiadavky objednávateľa, v reštauračných zariadeniach SR, ktorých prenajatie zabezpečuje vzdelávacia spoločnosť.
Technické vybavenie, učebné pomôcky :
Prezenčná forma :
Flipchart , dataprojektory, písacie potreby, testy, dotazníky (podľa počtu účastníkov), notebooky
Praktická časť:
Zariadenie gastronomickej prevádzky: v prenajatých priestoroch budú strediská, ktoré sú vybavené zariadením inventárom a pomôckami potrebnými na praktické vyučovanie daného odboru.
Študijné materiály :
Použitá literatúra:
Horáčková. A. et al: Cvičná firma praktikum, Bratislava, SPN, 2006
Hartmannová, E., Jakubeková. M.: Ekonomika pre učebné odbory výrobného a nevýrobného zamerania. SPN, nakladateľstvo – Mladé letá, 2005, EAN 9788010003648
Kačáni.V. et al.: Psychológia práce a trhu. Bratislava, SPN, nakladateľstvo – Mladé letá, 2004, ISBN 801000264X
Kerekréty, J.: HACCP – teória a prax : (Nástroj na zabezpečenie zdravotnej neškodnosti požívatín), Bratislava : Potravinokonzult, 2000, ISBN 80-968348-1-9
Kendík, K.: Nové receptúry a technológia pokrmov v hotelových, reštauračných a pohostinských zariadeniach. Bratislava: Nová Práca, 2003, ISBN 8088929431
Kendík. K.: Nové receptúry a technológia pokrmov v hotelových, reštauračných a pohostinských zariadeniach. Bratislava: Nová Práca, 2012, ISBN 9788089350445
Kendík, K.: Nové receptúry studených pokrmov a lahôdkových výrobkov. Bratislava: Nová Práca, 2006, ISBN 8088929032
Kolektív autorov: Technológia pre učebný odbor Kuchár . Expol Pedagogika, 2015, ISBN: 9788080913793 Líšková – Kukulová S.: Praktická korešpondencia pre študentov s ekonomickým zameraním, poslucháčov rekvalifikačných kurzov, podnikateľov. Bratislava SPN, nakladateľstvo – Mladé letá, 2006, ISBN 8010008869 Ondrejka, J.: Správna výrobná prax v zariadení spoločného stravovania, Epos 2002, ISBN 80-8057-467-7 Ondrejka, J.: Príručka na vypracovanie plánu správnej výrobnej praxe (HACCP) v potravinárskych zariadeniach. Epos, 2004, ISBN 9788080575687
Salač, G., Šimková, M.: Stolovanie I. (Učebnica pre 1 a 2 ročník učebných odborov čašník,servírka,hostinský, kuchár) Bratislava, SPN, EAN 9788010027156
Salač, G., Šimková, M.: Stolovanie II. (Učebnica pre 1 a 2 ročník učebných odborov čašník,servírka,hostinský, kuchár) Bratislava, SPN, EAN 9788010027156
Saxunová, D.: Účtovníctvo I. (Základy účtovníctva). Vydavateľstvo: Wolters Kluwer, Iura Edition Bratislava, 2017, ISBN 9788081685798
Šlosár, R. et al.: Základy ekonómie a ekonomiky. Bratislava , SPN, nakladateľstvo – Mladé letá, 2006, ISBN 8010009202
Šlosár, R., Šlosárová, A.: Účtovníctvo pre 3. ročník OA. Vydavateľstvo: Wolters Kluwer, Iura Edition Bratislava, 2016, ISBN 9788081680663
Šlosár, R. et al.: Účtovníctvo pre 2. ročník OA. Vydavateľstvo: Wolters Kluwer, Iura Edition Bratislava, 2012, ISBN 9788080784836
Šlosárová, A. et al.: Účtovníctvo – úlohy, príklady, testy. Vydavateľstvo: Wolters Kluwer, Iura Edition Bratislava, 2016, ISBN 978-80-8168-446-3
Verčimáková, Ľ.: Technológia 1, 2, 3, 4. Bratislava. Slovenské pedagogické nakladateľstvo – Mladé letá, 2008 – 2012, ISBN 978-80-10-011437-8.
Forma záverečnej skúšky :
Teoretická časť:
• písomná: písomný test – požadovaná úspešnosť 60 %, • ústna časť: záverečný pohovor z prebratého učiva
Praktická časť:
• praktická skúška: preukázať vedomosti a praktické zručnosti pri zabezpečení prevádzky vo výrobnom stredisku, pri normovaní surovín, manipulácií so surovinami a zariadením, pri dodržaní technologického postupu a estetickej príprave kompletného obeda podľa vyžrebovanej témy.
Ukončenie kurzu :
Po ukončení kurzu absolvent získa osvedčenie, ktoré slúži ako doklad o odbornom vzdelaní. Kurz je akreditovaný Ministerstvom školstva Slovenskej republiky. Osvedčenie je vydané na základe § 14 ods. 9 Zákona č. 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelaní.
UČEBNÝ PLÁN
| Názov odbornej témy | Počet hodín | Teória | Prax | Lektori |
|---|---|---|---|---|
| Správna výrobná prax, ochrana zdravia pri práci | 5 | 5 | 0 | Vnuková M., Péliová A., Kapišinská E., Kotorová A., Havrlant E. |
| Ekonomické a právne aspekty podnikania v gastronómii | 20 | 20 | 0 | Vnuková M., Péliová A., Kapišinská E., Kotorová A., Havrlant E. |
| Potraviny, výživa a nápoje | 35 | 35 | 0 | Vnuková M., Péliová A., Kapišinská E., Kotorová A., Havrlant E. |
| Strojové a technické vybavenie prevádzky | 5 | 5 | 0 | Vnuková M., Péliová A., Kapišinská E., Kotorová A., Havrlant E. |
| Technológia prípravy pokrmov | 90 | 90 | 0 | Vnuková M., Péliová A., Kapišinská E., Kotorová A., Havrlant E. |
| Technika obsluhy | 25 | 25 | 0 | Vnuková M., Péliová A., Kapišinská E., Kotorová A., Havrlant E. |
| Odborný výcvik | 320 | 0 | 320 | Vnuková M., Péliová A., Kapišinská E., Kotorová A., Havrlant E. |
| Spolu | 500 |